Developers zijn nog altijd onmisbaar voor elke organisatie. Wil jij een programmeertaal onder de knie krijgen? Dan is een developmenttraining een echte must. Waarom? Dat vertelt docent Eric Roosendaal.
Ik ben midden jaren tachtig begonnen met programmeren. Eerst in Basic en Pascal, later vooral in C. Die taal is vrij primitief, dicht bij de machine. Heel veel programmeertalen die we nu gebruiken, bestonden toen nog niet. Vooral in de jaren negentig is het aantal talen zeer gegroeid. Dat had ook vooral te maken met de opkomst van internet. Met als resultaat: veel talen en technieken die beschibaar kwamen. Momenteel geef ik cursus op diverse terreinen: C#, VBA, VB.NET. PHP, JavaScript, HTML, CSS, PowerShell, en SQL.
Ik ben afgestudeerd in Scheikunde, maar al vrij kort daarna ontwikkelde ik een passie voor development. In 1989 gaf ik voor het eerst een cursus C bij Computrain. Enkele jaren later ben ik daar vast in dienst gekomen. Natuurlijk programmeer ik zelf regelmatig op diverse gebieden - ik heb bijvoorbeeld een eigen MP3-speler geschreven. Met zoiets ben je al snel een avond of 100 bezig.
Om bepaalde trainingen te mogen geven, moet een trainer gecertificeerd zijn. Dus daarvoor leg je een groot aantal examens af. Maar in veel gevallen ontwikkelen we bij CompuTrain eigen materiaal. Ik heb bijvoorbeeld cursusboeken geschreven voor C#, JavaScript, PHP en VBA. Leuk als een deelnemer dan, zonder te weten dat ik de auteur ben, zegt dat een boek duidelijk is.
Het gaat echt om wat er binnen de organisatie gebruikt wordt en wat het niveau is. Als je programmeert in een Microsoft-omgeving ga je voor C#. Werk je met Excel? Dan past VBA bij je. En werk je met databases? Dan raad ik je aan om SQL goed onder de knie te krijgen. En als systeembeheerder wil je PowerShell beheersen.
Ik hoor regelmatig dat deelnemers zelf een programmeertaal leren. Maar toch haakten ze af. Dan heb je iemand nodig die je bij de hand neemt en je vragen beantwoordt. De beginnerscursussen beschikken over informatie die je zonder training niet makkelijk vindt en leert. Een training is dan ook heel belangrijk om aan de slag te kunnen gaan. Mensen zeggen wel eens dat iedereen kan programmeren, tutorials via YouTube volstaan. Dat is in mijn ervaring niet waar. Je loopt echt vast als je nooit een training volgt. En je hebt toch een bepaald abstractieniveau nodig. Dat maakt dat veel programmeertalen nog best lastig zijn om goed te leren. Maar SQL is bijvoorbeeld wel laagdrempelig. Het is vrij duidelijk wat je moet doen. En HTML is niet echt een programmeertaal, maar meer een opmaaktaal.
We behandelen vaak drie of vier verschillende onderwerpen per dag. Zo neem je de stof in hapklare brokken goed op. Ik vertel verhalen uit de praktijk en geef veel demo’s. Ook online laat ik je meekijken door mijn scherm te delen. Ik zorg ervoor dat je de programmeertaal stap voor stap onder de knie krijgt met opdrachten waarin je vier of vijf regels software schrijft. Ik ben me ervan bewust dat deelnemers op verschillende niveaus starten. Daarom is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en vragen. Het geeft mij voldoening als jij alle materie helder hebt en ermee aan de slag kunt. Je moet natuurlijk wel blijven oefenen. Maar dat geldt voor elke training.
Toen ik begon met programmeertrainingen, zeiden sommige docenten: ‘’Programmeren dat duurt niet lang meer’’. Dat blijkt helemaal niet te kloppen. De software kan heel slim zijn, maar dan doet het toch vaak net niet altijd wat je wilt. Soms is automatisering net een tandje doorgeschoten, waardoor er fouten worden gemaakt. Denk erom dat je altijd nog flexibiliteit houdt. De laatste 5% van het werk kan net het lastigst zijn en het langst duren. Daar heb je echt een developer voor nodig.
Wil jij weten welke developmenttraining bij jou past? We staan klaar om je een vrijblijvend advies te geven. Bel naar 030 – 2 004 799, Whatsapp naar 06 – 10 16 32 89 of mail naar info@computrain.nl.