Functioneel beheer gaat steeds meer over gedragsverandering

Nog nooit was het vak van functioneel beheerder zo populair. Het aantal vacatures en de vraag naar de Vakopleiding Functioneel Beheer (VFB®) is gigantisch toegenomen de afgelopen jaren… en het einde van de groei is nog niet in zicht. De voornaamste reden? De rol van de functioneel beheerder verandert. Wat zijn de voornaamste veranderingen en hoe kunnen IT’ers en organisaties daarop inspelen?

In dit artikel vertelt Daniël Brouwer auteur van Hét handboek voor de functioneel beheerder en initiatiefnemer van de bijbehorende trainingen, wat er speelt in het vakgebied functioneel beheer. Als auteur, docent en organisator van het Functioneel Beheer Kennisfestival ziet hij als geen ander hoe het vak zich ontwikkelt en welke redenen daarachter zitten.

Professionalisering

Het vakgebied functioneel beheer professionaliseert. Dat is een opvallende verandering. “De Vakopleiding Functioneel Beheer lijkt de nieuwe standaard te worden. Daarnaast zit er sinds enkele jaren een certificering vast aan deze opleiding, uitgegeven en getoetst door een onafhankelijke instantie: Exin”, zegt Daniël Brouwer. Door deze professionalisering groeit de vraag naar de Vakopleiding Functioneel Beheer. “Het afgelopen jaar is ons aantal cursisten voor de vakopleiding meer dan verdubbeld.”

Ver-SaaS-ing

Functioneel beheer verandert ook door het toenemende gebruik van SaaS-applicaties. Bij deze applicaties kan een functioneel beheerder maar beperkt functionele wijzigingen doorvoeren. Daardoor schuift zijn of haar rol steeds meer op van ondersteuner naar regisseur. “Vroeger was het operationeel ondersteunen van de gebruikersorganisatie de primaire taak van de functioneel beheerder. Tegenwoordig vervult deze professional een meer tactische rol: hij of zij moet ook de softwareleveranciers aansturen”, legt Brouwer uit. “Daar heb je ook een ander type persoon voor nodig. Iemand die politiek sensitief is en slim met leveranciers kan omgaan.”

Gedragsverandering

Steeds meer organisaties en IT’ers beseffen zich dat functioneel beheer een mensenvak is. Brouwer: “Als functioneel beheerder vervul je een verbindende rol tussen IT en de business. Daarvoor heb je empathisch vermogen nodig en moet je goed kunnen communiceren, want je bent vooral bezig met gedragsverandering, bijvoorbeeld bij het implementeren van een nieuw proces of een nieuwe applicatie. Dan moeten gebruikers hun gedrag aanpassen. Als functioneel beheerder help jij hen daarbij. De functioneel beheerder moet ook alle belanghebbenden kunnen overtuigen dat een nieuw proces vraagt om een bijbehorende gedragsverandering. Stuur je bijvoorbeeld dezelfde mail naar gebruikers als naar het management? De functioneel beheerder moet ook inschatten wat ieders informatiebehoefte is en de communicatie daarop aanpassen.”

Kennisfestival

Niet voor niets is ‘Gedrag’ het thema van het aankomende Functioneel Beheer Kennisfestival. Zo is er deze dag aandacht voor de psychologische kant van gedragsverandering. Want als je weet hoe mensen denken, kun je hun gedrag beter beïnvloeden. Gezien de grote vraag naar functioneel beheerders wordt deze dag ook gekeken naar de mogelijkheid om als organisatie zelf jouw mensen daarin op te leiden. En hoe draag je als functioneel beheerder jouw kennis over aan alle belanghebbenden? Wanneer je gebruikers goed traint, hebben ze in een later stadium minder vragen. Dat is ook in het voordeel van de functioneel beheerder zelf. Daarom passeert ook kennisoverdracht als onderwerp de revue.

Goede functioneel beheerders zijn gewild. Daarom doen organisaties er goed aan om deze professionals op te leiden. Ook de functioneel beheerder zelf heeft baat bij deze kennisoverdracht. Om deze redenen verzorgen Bas van Gils en Sjon Post een workshop over hoe je de benodigde kennis en competenties voor een gebruikersleertraject goed en snel in kaart brengt. Dit aan de hand van een opleidingsroadmap waarin alle aspecten worden gevisualiseerd, zowel de technisch inhoudelijke kennis als de competenties. Deze roadmap helpt werkgevers om tot een optimaal opleidingsprogramma te komen. Daarmee kunnen gebruikers zowel qua inhoudelijke kennis als manier van werken zo goed mogelijk getraind en voorbereid worden, zodat de implementatie van een nieuwe proces of systeem soepel verloopt.

Ben je een IT’er en wil je je verder ontwikkelen in functioneel beheer? Of wil je jouw organisatie vooruithelpen op dit vakgebied? Op het Functioneel Beheer Kennisfestival ontdek jij samen met meer dan 400 andere geïnteresseerden hoe functioneel beheer kan bijdragen aan gedragsverandering.

Lees meer over het Kennisfestival

Wellicht ook interessant