De meeste organisaties verzamelen data inmiddels netjes volgens de GDPR. Maar dan komt de volgende stap: hoe gebruik je deze data in AI-toepassingen op een transparante, ethische wijze? In de nieuwe Europese AI Act zijn daar regels voor opgesteld. Hoogste tijd om jouw datamanagement en het daaruit voortvloeiende AI-gebruik daarop af te stemmen!
Hoe ga je ethisch om met verzamelde bedrijfsdata volgens de nieuwe AI Act? Dat leer je in de training AI en Governance, Risk en Compliance. Daarbij leer je hoe je een AI-toepassing toetst langs de as van de AI Act en maak je gebruik van AI om uiteindelijk ethisch met AI om te kunnen gaan: je leert namelijk hoe je een ‘AI Learning Buddy’ kunt inzetten om bruikbare informatie uit de lijvige AI Act te filteren. Deze kennis pas je toe op jouw eigen organisatie, zodat je na het afronden van de training de deur uitloopt met een persoonlijk beleidsplan voor ethisch datamanagement en de inzet van AI.
Transparant en ethisch datagebruik begint met bewustwording. En hoe kan je beter bewustwording creëren dan personen te confronteren met hun eigen situatie? “We starten de training door mensen de vraag te stellen: wat is jouw datamanagement-footprint? Ofwel, welke persoonlijke informatie over jezelf is online vindbaar? Daar schrikken de meesten van. Want over een gemiddelde persoon is al snel tien gigabyte aan data te vinden. Dit wordt gebruikt om AI-modellen mee te trainen. Denk aan zoektermen waarop je gegoogled hebt, waar je op vakantie geweest bent en wat je afgelopen zaterdag gedaan hebt,” zegt Alex Dowdalls, trainer bij Computrain en Axveco. Dit vormt het startpunt voor verdere bewustwording over datagebruik: vind je dat jouw persoonsgegevens ethisch gebruikt worden? En hoe ga je zelf ethisch om met data van anderen – ook als het gaat om data waarmee je AI-modellen traint?
De voorwaarden voor ethisch en transparant gebruik van AI zijn vastgelegd in de AI Act. Naast bewustwording over ethisch datagebruik, leren deelnemers aan de training AI en Governance, Risk en Compliance ook hoe ze kunnen voldoen aan deze wetgeving. “De AI Act bestaat uit 420 pagina’s juridische content, met 180 uitgangspunten, 150 bladzijden richtlijnen en dan ook nog bijlagen. Weinig mensen zullen dat helemaal doorlezen of kunnen bevatten en toepassen. Dan is er gelukkig nog de management summary. Maar die is veel te hoog over om daar bruikbare informatie voor jouw specifieke AI-beleid uit te halen. Hoe kan je dan in hemelsnaam zorgen dat je als organisatie aan de AI Act voldoet?” Met dit vraagstuk triggert Dowdalls deelnemers om de AI Buddy te gaan gebruiken.
“De AI Buddy is een AI Agent die wij ontwikkeld hebben met het oog op de AI Act. Deelnemers kunnen deze AI-assistent allerlei vragen stellen over de AI Act, zoals: wat mag ik wel en niet met AI? Wat zijn verboden AI-toepassingen of hoog-risico toepassingen en wat moet je doen als je een dergelijk systeem wilt implementeren? Welke stappen moet ik doorlopen om mijn AI te toetsen aan de wet? Op dergelijke vragen geeft de buddy een kort en begrijpelijk antwoord, waarin hij verwijst naar relevante wetsartikelen. Klik je daarop, dan kom je bij de exacte passages in de AI Act zelf terecht”, legt Dowdalls uit.
Weet je wat ethisch, transparant datagebruik inhoudt? Het antwoord daarop vormt de eerste stap richting governance en compliance. Weet je hoe je ethisch, transparant AI-beleid opstelt, toetst en implementeert? Dat is de tweede stap. In de training AI en Governance, Risk & Compliance zet je beide stappen. Onderweg leer je ook hoe je plotselinge data-issues en -biases oplost, de Trustworthiness Guidelines die gerelateerd zijn aan de AI Act toepast, AI-oplossingen ontwikkelt conform de ethische regels en welke trends op het gebied van data en AI je voor de toekomst rekening mee moet houden.
Hoe ga je als organisatie ethisch om met AI, conform de AI Act? Volg de training AI en Governance, Risk en Compliance