Hyperautomation. Deze term duikt steeds vaker op als het gaat om procesautomatisering met Artificial Intelligence (AI). Maar wat is hyperautomation eigenlijk, hoe is deze automatiseringsvorm ontstaan, wat kan je er als organisatie mee en waar start je met hyperautomation?
Één tool of techniek is niet voldoende om een volledig werkproces te automatiseren. Maar met hyperautomation wordt dat wel mogelijk. Hoe dat kan? Hyperautomation automatiseert processen door verschillende technologieën te combineren, zoals (Robotic Proces Automation) RPA, low code-no code, process mining, task mining en AI. Het zorgt dat alle taken binnen een proces geautomatiseerd kunnen worden en orkestreert deze taken. Daardoor kunnen organisaties meer, complexe processen efficiënter inrichten en de kwaliteit daarvan verbeteren.
Hyperautomation wordt steeds vaker toegepast. “We gaan meer en meer technologieën gebruiken om processen te automatiseren. Dat begon ooit met RPA. Al snel werd dit aangevuld met low code-no code, chatbots en AI. Maar deze technologieën functioneren vaak als losse eenheden, met elk hun eigen sterktes en zwaktes. Neem RPA, dat heeft gestructureerde data nodig, maar veel data is ongestructureerd. Daarom worden technologieën als IDP en NLP gebruikt om gegevens eerst te structureren”, zegt Roel Hoeks, Managing Partner van RoboRana Nederland. Daardoor lag de nadruk lange tijd meer op taakautomatisering dan op procesautomatisering.
De toenemende hoeveelheid data voedt de vraag naar hyperautomation. Maar liefst 80 procent van alle data binnen organisaties in ongestructureerd. Hoe brengen we structuur aan in deze gegevens zodat deze bruikbaar worden voor automatiseringstechnologieën? Ook daar heeft hyperautomation het antwoord op: door intelligente techniek toe te voegen die data structureert. Hoeks geeft een voorbeeld. “Neem het inboeken van facturen. Een Intelligent Document Processing-oplossing weet bijvoorbeeld dat een bankrekeningnummer begint met NL en dan twee cijfers. Dat maakt een dergelijke automatiseringsoplossing slimmer en zelfstandiger.”
Hyperautomation integreert AI in procesautomatisering. “AI wordt op twee plekken toegevoegd. Ten eerste in de tooling, waardoor functionaliteit gebruiksvriendelijker wordt. Een voorbeeld daarvan is Microsoft Copilot. Hiermee kan je bijvoorbeeld een vraag aan een Excel sheet stellen. Wat is het bestverkopende product in regio de Groningen in april? Daarvoor hoef je zelf dus geen formule meer op te stellen”, zegt Hoeks. Ten tweede wordt bij hyperautomation AI onderdeel van het proces zelf. “Dan kun je bijvoorbeeld het klantcontactproces customizen. AI doet bij elke interactie een sentimentanalyse; gaat het om een kleine, tevreden klant? Dan kan een chatbot de communicatie verder afhandelen. Heb je te maken met een boze, grote klant? Dan geeft AI een melding en kan een Account Manager de klant bellen.”
“Start small, think big,” zegt Hoeks. “Dus begin met relatief eenvoudige procestaken te automatiseren. Denk aan administratieve processen waarbij medewerkers gegevens moeten overtypen, zoals de invoering van klantgegevens in een ERP-systeem. Na deze quick wins maak je de stap naar meer, vergelijkbare processen. Je kunt bijvoorbeeld ook e-mails geautomatiseerd laten uitlezen en invoeren. Wil je verder opschalen, dan heb je best practices en templates nodig. Het is ook raadzaam om je datahuishouding onder de loep te nemen, want data is belangrijk voor AI.”
Hyperautomation met AI vereist ook nieuwe IT-skills en -kennis. Weet jij welke AI-tooling beschikbaar is, hoe jij die gericht kunt inzetten en hoe je AI-tools de juiste vraag stelt? Enige ervaring met Generative AI komt dat goed van pas. Dus wil je hyperautomation toepassen, begin dan met de juiste kennis in huis te halen. Zodat jij weet hoe je alles uit hyperautomation haalt, de proceskwaliteit en efficiëntie kunt verhogen, en processen kunt orkestreren tot een optimale workflow. Zo plavei je met hyperautomation de weg naar end-to-end process automation.
Wil jij processen optimaliseren met AI-tools? Dan komt Generative AI-kennis goed van pas. Leer AI praktisch in te zetten in de derde editie van de Computrain Techserie: Hyperautomation.