Hoe ziet de werkdag van een data scientist eruit? Mark, data scientist bij Crowe, heeft zich de afgelopen drie jaar volop ontwikkeld. Net als zijn vakgebied. Indeze blog vertelt hij over zijn rol.
Ik ben nu drie jaar data scientist. Ik heb altijd al een grote interesse gehad in cijfers, wiskunde en data. De keuze voor een rol als data scientist was dus zo gemaakt. Ik werk sinds drie jaar bij Crowe, een organisatie die actief is op het gebied van accountancy, belastingadvies, technologie en data-analyse. Toen ik bij Crowe startte, stond data-analyse voor Crowe nog in de kinderschoenen. Ik leerde wat controles uit te voeren op basis van data. Zowel ik als de organisatie zijn de afgelopen jaren flink gegroeid. Ik heb een oneindige leercurve doorgemaakt in verschillende teams en tijdens opdrachten voor verschillende accountants. Dat vind ik leuk!
Mijn werkzaamheden lopen soepeler dan eerst; ik weet nu bijvoorbeeld hoe ik de klant moet benaderen en welke concrete vragen ik moet stellen, om de hulpvraag goed in kaart te brengen. Ik heb mij bovendien ontwikkeld in het werken met de meest uiteenlopende klantsystemen. Daarnaast heb ik geleerd om data op te halen met behulp van verschillende queries en om problemen vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Ik weet daardoor precies welke stappen ik moet volgen om de wensen van de klant in kaart te brengen en om de juiste data te kunnen onttrekken.
Als data scientist onderzoek ik trends in data, zodat de opdrachtgever goede beslissingen kan nemen op basis van voorspellingen. Ik haal data op, verwerk deze en transformeer de data naar bruikbare informatie. Dat doe ik niet alleen: ik werk samen in een data intelligence-team, met onder anderen 2 juniors voor wie ik als aanspreekpunt fungeer. Wij hanteren een Agile-werkwijze en beginnen elke ochtend met een kort overleg over de dagelijkse planning en de voortgang van het project. Hoe mijn werkdag er precies uitziet, is afhankelijk van het seizoen. Aangezien we voor accountantskantoren werken, hebben we te maken met een onwijze eindejaarsdrukte. Dan werken we met een strakke planning en stellen we concrete prioriteiten. En in sommige periodes hebben we juist rustig de tijd voor randzaken, zoals het verbeteren van analyses.
Ik heb te maken met drie partijen: de controlerende accountant, ons Data Intelligence-team en de klant. Klanten hebben de meest uiteenlopende verzoeken; van voorraadanalyses tot extra inzicht in personeelsbestanden. Het ene verzoek is ingewikkelder dan de ander, net als de afwijkende klantsystemen: dat maakt het heel leerzaam. Ik reis zo nu en dan naar klanten om de mogelijkheden en eventuele wensen in kaart te brengen, om mijn analyses te laten zien en te bespreken waar een eventuele fout zit.
Big data is onwijs belangrijk geworden en wordt steeds meer gebruikt. Het vak is volop in ontwikkeling; we leren elke dag. Professionals met een datagerelateerde rol zijn dus hard nodig. Om data scientist te worden, hoef je niet per se stevige IT-kennis te hebben. Een wiskundige achtergrond en statistisch inzicht vind ik persoonlijk wel essentieel. Ik heb Economie gestudeerd en een pre-master Econometrie met een specialisatie in Quantitative Finance afgerond. Het is meer een denkwijze die je moet beheersen; in principe is elke taal aan te leren. Natuurlijk kan een data science-training je op weg helpen. Ook voor andere medewerkers die geen IT’er zijn, maar wel met data te maken krijgen, is een data-training waardevol om de informatie en systemen beter te begrijpen. Zo hebben onze accountants een data science-training gevolgd via Computrain.
Ik heb altijd de drang om beter te worden in wat ik doe. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een Microsoft-certificering. Als data scientist ben je dus nooit uitgeleerd. Je krijgt altijd te maken met nieuwe ontwikkelingen, zoals artificial intelligence en machine learning. Daarvoor zullen steeds meer toepassingen ontwikkeld worden.
Go for it! Met het omscholingstraject tot data analist van Computrain doe je alle kennis en skills op die je nodig hebt om direct als professional aan de slag te gaan. Ben je benieuwd welke route wij voor je hebben uitgestippeld? Of wil je weten welke omscholingstrajecten wij nog meer bieden? Bekijk dan ons omscholingstrajectenoverzicht.
Heb je vragen of wil je sparren over een omscholingstraject of training die bij jou wensen en mogelijkheden past? Dan kun je bellen naar 030 – 2 348 500, whatsappen naar 06 – 10 16 32 89 of mailen naar info@computrain.nl.