Hyperautomation: de volgende stap in de AI-evolutie

Large Language Models (LLM’s) zijn onder aanvoering van ChatGPT aan een opmars bezig. Dat is niet meer dan logisch, want dergelijke GenAI helpt zowel individuen als organisaties om vele malen productiever te worden. Hoe leg je als organisatie een solide basis om met GenAI werkprocessen te stroomlijnen en zo snel mogelijk de volgende stap in de AI-evolutie te kunnen zetten? 

“Er zijn grofweg twee soorten werkzaamheden binnen een organisatie: werkzaamheden die waarde toevoegen voor een klant en werkzaamheden die dat niet doen. Het ontwerpen van een nieuw model auto voegt waarde toe voor de klant. Maar als een klant bijvoorbeeld een mail stuurt met de vraag om een factuur opnieuw te sturen, voegt het beantwoorden van die mail geen waarde toe. Het is simpelweg een taak die gewoon moet worden uitgevoerd, want als de klant de factuur niet op tijd krijgt leidt dit natuurlijk tot onvrede”, zegt Thomas Janssen, docent van diverse trainingen over opkomende technologieën bij Toms Tech Academy en Computrain. 

Twee paradigma’s 

Volgens Janssen zijn er twee verschillende manieren om GenAI in te zetten, namelijk het paradigma van persoonlijke productiviteit en het paradigma van hyperautomation. “Terug naar het voorbeeld van het ontwerpen van een auto. Daarbij willen we het ontwerpproces voor de ontwerper zo makkelijk mogelijk maken, met het beste resultaat auto tot gevolg. Dat is dus het paradigma van persoonlijke productiviteit. Zo’n ontwerper kan dan ChatGPT of Copilot gebruiken. Of misschien wel een AI-tool die is gericht op het ontwerpen van nieuwe modellen.” Door AI te gebruiken kan de autobouwer sneller, betere automodellen op de markt brengen, met als gevolg een concurrentievoordeel zoals een tijdsbesparing van 30 procent. “Maar bij het voordeel van het versturen van de factuur ben ik niet op zoek naar 30 procent productiviteitswinst. In dit proces is weinig waarde toe te voegen, dus ik wil er liever geen schaars talent aan besteden. Dit proces zou namelijk 100 procent door een robot kunnen worden uitgevoerd, eventueel met hulp van AI. Zodat de menselijke medewerkers nuttiger werk kunnen doen: hyperautomation.” 

Robots kunnen het werk menselijker maken 

Bedrijfsprocessen automatiseren kan met een techniek die Robotic Process Automation (RPA) heet. Hierbij worden virtuele robots gebouwd die saai en repetitief werk kunnen automatiseren. Janssen: “Er is op dit moment een groot tekort aan personeel. Dus mensen zetten we liever in waar ze echt waarde toevoegen. Als robots simpele transacties verwerken, kunnen mensen meer tijd aan de klant besteden. Denk aan een bankmedewerker die belt met de vraag waarom de hypotheek zo laat betaald is deze maand. Het klinkt gek, maar met de inzet van softwarerobots kunnen we werk weer menselijk maken.” 

Hyperautomation 

De combinatie van RPA met GenAI kennen we als hyperautomation. Janssen ziet dit als de volgende stap in de AI-revolutie. “GenAI is het brein van automatisering en RPA de handen en voeten. Samen kunnen deze technologieën zorgen voor een grote productiviteitswinst. Bij dergelijke hyperautomation kun je bijvoorbeeld GenAI in de financiële administratie een onbetaalde factuur laten identificeren en vervolgens een reminder laten opstellen. Daarvoor stel je dan twee verschillende GenAI-prompts op. Door GenAI daarna te koppelen aan RPA, kan je deze twee handelingen voor duizend facturen of klanten automatiseren. Zo til je met hyperautomation de productiviteit van jouw organisatie naar een veel hoger niveau.” 

Human in the loop 

Waar moet je op letten als je hyperautomation wilt gaan inzetten om werkprocessen te stroomlijnen? “Hyperautomation vraagt om een andere mindset”, zegt Janssen. “GenAI is een nieuwe technologie. Dus we willen in het begin dat mensen meekijken bij wat AI doet: human in the loop. Dat wil zeggen dat een mens de output checkt en de opvolgende handeling goedkeurt, zoals het versturen van een mail of het ondertekenen van een contract. Bij RPA is dat niet de standaard. Dus dat is iets om op te letten wanneer je RPA en GenAI koppelt.” Daarnaast moet je voor hyperautomation de juiste tools in huis hebben, zoals Microsoft Power Automate. Let wel op, hiervan bestaan twee varianten: Power Automate en Power Automate Desktop. De eerste draait in de cloud en biedt GenAI-functionaliteit om bijvoorbeeld prompts te schrijven. De tweede is gekoppeld aan een desktop en biedt beperktere GenAI-tooling. 

Compliance verbeteren 

Organisaties kunnen GenAI en hyperautomation op twee manieren gebruiken om hun compliance te verbeteren. “Ten eerste werken tools zoals Power Automate en Azure op basis van bestaande, qua datawetgeving dichtgetimmerde modellen. In dit geval is dat een model van Microsoft. Dat betekent dat Power Automate-data in Microsoft-datacenters op dezelfde, veilige manier verwerkt wordt als bijvoorbeeld Excel-sheets en Outlook-mails”, legt Janssen uit. “Ten tweede kan je GenAI en hyperautomation inzetten om aan sectorspecifieke regelgeving te voldoen. Financiële instellingen kunnen GenAI bijvoorbeeld gebruiken om te controleren of een transactie aan de KYC-regels voldoet. Door op te schalen met hyperautomation wordt het zelfs mogelijk om in enkele seconden duizenden transacties te checken.” 

Start met RPA 

Wil je als organisatie GenAI – en in een later stadium hyperautomation – gaan inzetten? Dan moet je eerst een goede technologische en organisatorische basis leggen. “Maak jouw organisatie klaar voor RPA, gebruik deze technologie en leer daarvan. Daarna voeg je pas AI toe”, is het advies van Janssen. Als je deze basis hebt liggen, wordt het makkelijker om GenAI aan de huidige systemen te koppelen en snel op te schalen. “Want wil je ooit GenAI op grotere schaal kunnen toepassen, dan heb je naast de GenAI-hersens ook de handen en voeten van RPA nodig. Hoe eerder je het RPA-deel op orde hebt, hoe meer voordelen GenAI later oplevert, ook al vraagt dat in het begin om investeringen. Organisaties die in 2018 gestart zijn met RPA, hebben al geëxperimenteerd, fouten gemaakt, daarvan geleerd en de kinderziektes opgelost. Zij hebben hun leergeld betaalt en plukken daar nu de vruchten van.” 

Hyperautomation is de volgende stap in de AI-revolutie, die nu door veel organisaties gezet wordt. Wat kunnen we daarna verwachten? “Dat is Agentic Automation”, zegt Janssen. “Bij Agentic Automation kan GenAI autonoom werken. Ofwel, een RPA-bot is niet meer aan de regels van een programmeur gebonden en maakt zelf beslissingen. Maar deze ontwikkeling laat nog wel even op zich wachten. Voordat je als organisatie Agentic Automation kan inzetten, moet je eerst een gigantisch beleidskader van autonomieregels opstellen: wanneer mag GenAI wel autonoom handelen en wanneer niet? Een foutje kan catastrofaal zijn. Daarom zal het met het gebruik van Agentic Automation niet zo’n vaart lopen.” Thomas Janssen verwacht dat hyperautomation zich in de tussentijd steeds verder zal ontwikkelen en breder ingezet zal worden. “Zeker in sectoren met veel regulatie kunnen bedrijven met hyperautomation een gigantische productiviteitsslag maken. En veel van deze organisaties werken nog niet eens met RPA, dus daar valt de komende vijf tot tien jaar met hyperautomation nog veel winst te behalen.” 

Over Thomas Janssen 

Thomas Janssen is bekend van zijn YouTube kanaal “Tom’s Tech Academy”. Via zijn YouTube kanaal maken jaarlijks meer dan een half miljoen mensen wereldwijd kennis met automatisering & AI. Daarnaast helpt hij enkele Fortune 500 bedrijven met de implementatie van Artificiële Intelligentie. Thomas is erkend als Micosoft MCT (Microsoft Certified Trainer). 


Benieuw hoe je hyperautomation in jouw organisatie kunt toepassen? Volg de training Power Automate Fundamentals.

Wellicht ook interessant