Hoe ziet de werkdag van een product owner eruit? Edwin begon bij ABN Amro in de rol van businessanalist en groeide door naar zijn huidige functie als product owner. Nu begeleidt hij twee Azure product development teams: een in Nederland en een in India. Edwin vertelt over zijn dynamische vak.
De overstap van mijn rol als businessanalist naar product owner was niet bewust, maar wel heel logisch. Los van de analyses en het ophalen van requirements, was ik semicoördinerend en gaf ik ook inhoudelijk een richting aan. En dat zie je terug in mijn rol als product owner. Ik ben verantwoordelijk voor wat mijn product development teams doen en minder over hoe ze dat gaan doen. De inhoud laat ik dus een beetje los. Als businessanalist schakel je tussen de business en IT. En als product owner ben ik de schakel tussen het development team en de wereld daarbuiten. Voor mij was het een natuurlijke groei toen Agile en Scrum in de organisatie geïntegreerd werden.
Ik heb een team dat in Nederland opereert en een team dat voornamelijk vanuit India opereert. In principe verschilt de manier waarop ik de teams aanstuur niet. Wel moet ik ervoor zorgen dat beide teams mij goed begrijpen. Soms is het dan wel makkelijker om iets face-to-face uit te kunnen leggen. We werken met de Agile-Scrummethode, waar vaste rituelen bij horen. Naast de dagelijkse stand-up hebben we tijdens de coronacrisis een middagmeeting in het leven geroepen. Zo houden we de lijntjes kort en weet ik altijd of iemand hulp nodig heeft. Daarnaast hebben we een wekelijkse refinementsessie en een tweewekelijkse demo voor de klant.
Als product owner vraag ik mij continu af wat waarde heeft. Hoe zorgen we ervoor dat we een product ontwikkelen dat naadloos aansluit bij de wensen van de afnemer? Veel werkdagen worden gevuld met input ophalen bij interne klanten. Ik heb veel contact met product owners van andere teams die aan ons Azure-platform werken om te kijken waar en hoe we elkaar kunnen ondersteunen. Vervolgens neem ik de tijd voor backlogmanagement, waarin ik schrijf wat de wensen van stakeholders zijn en wat we willen doen. Zo kan ik dit goed overbrengen op het team. Naast het ontwikkelen, hebben we als DevOps team een operationele verantwoordelijkheid. Zijn er incidenten? Dan fungeren we als supportkanaal en schieten we zo snel mogelijk te hulp.
Een paar jaar geleden was het nog een vraag: ‘’ga je over op de cloud?’’. Nu moet je eigenlijk wel. We zijn als organisatie bezig om het IT-landschap naar Azure over te brengen. Eerst maakten enkele teams gebruik van onze diensten. Nu zijn dat er ongeveer 200! Onze werkzaamheden voerden we anderhalf jaar geleden nog met drie teams uit. Inmiddels is dat aantal verdubbeld. Elk team heeft een andere focus op het Azure-platform. Wij focussen ons op de producten. Die worden inmiddels per kwartaal meer dan 100.000 keer aangeroepen en gebruikt!
Als product owner bouw je iets met het team en zodra het af is belandt het in de onderhoudsmodus. Net als elk product op de markt. Hoe meer je met het product bezig bent, hoe volwassener de organisatie wordt en des te meer is deze in staat om zelf de diensten af te nemen. We proberen Azure diensten dusdanig als interne producten neer te zetten dat teams deze zorgeloos kunnen gebruiken.
De transformatie naar Azure vraagt om nieuwe skills. Niet alleen van cloudprofessionals. Medewerkers vanuit verschillende lagen van de organisatie krijgen met de clouddienst te maken. We organiseren kennissessies om hen een helder beeld van Azure te geven. Binnen mijn rol moet ik ervoor waken dat ik niet op de stoel van het team ga zitten en inhoudelijk me er te veel mee bemoei. Maar het is wel van belang dat je het team goed begrijpt. De Azure-bootcamp van Computrain heeft mij hierbij geholpen. Nu beschik ik over het kennisfundament waarmee ik de taal van mijn team versta. Elk jaar haal ik een vervolgcertificaat om up-to-date te blijven. De cloud wereld staat namelijk niet stil.
Bekijk ons trainingsaanbod waarmee jij de benodigde kennis en skills opdoet! Wil je sparren over een training die bij jou past? Onze studiebegeleiders staan voor je klaar! Bel naar 030 – 2 348 500, whatsapp naar 06 – 10 16 32 89 of mail naar info@computrain.nl.