Nieuwe Vakopleiding Functioneel Beheer

Theorietrainingen zijn er genoeg – maar hoe zit dat met een praktische en pragmatische training voor de functioneel beheerder? Reden voor Daniël E. Brouwer om de Vakopleiding Functioneel Beheer te creëren en samen met Computrain aan te bieden.

“De reden voor mij om een boek te willen schrijven was eenvoudig. Ik vond dat er geen praktisch boek was dat aansloot op de belevingswereld en het werkveld van de functioneel beheerder. Daar wilde ik iets aan doen!”, zegt Daniël E. Brouwer, co-auteur van ‘Het handboek voor de functioneel beheerder’ en initiatiefnemer van de bijbehorende opleiding.

Kijk hier voor meer informatie over de Vakopleiding Functioneel Beheer

De geschiedenis herhaalt zich

Ongeveer 25 jaar geleden was de IT-beheerder een alleskunner: hij regelde alles op het gebied van Informatie Technologie binnen de organisatie. Langzaam groeide de IT-organisatie en ontstonden er specialisaties. Het vak werd opgesplitst in onder andere een netwerkbeheerder, ontwikkelaar en architect. “Nu herhaalt de geschiedenis zich op het vlak van functioneel beheer”, zegt Brouwer. “In de toekomst zullen er ook steeds meer functioneel-beheerspecialisaties ontstaan zoals requirements engineer, wijzigingsbeheerder en gebruikersondersteuner. Dat vraagt om een overkoepelend, praktijkgericht naslagwerk voor het hele vakgebied.”

Voor wie

De Vakopleiding Functioneel Beheer is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met functioneel beheer. Ook voor beginnend functioneel beheerders en mensen van buiten het vakgebied. “We wilden een training creëren die we eigenlijk zelf, in het begin van onze loopbaan graag gevolgd zou willen hebben”, licht Brouwer toe. Dat betekent dat het complete vakgebied aan bod komt, in een heldere, minimalistische stijl. “We willen alleen dát laten zien, wat voor de cursist waarde toevoegt. Met veel illustraties en zo min mogelijk vaktermen.” Het handboek is de basis voor de opleiding.

Praktijkgericht

In de opleiding ligt de nadruk op de praktijk. “Ook inhoudelijk hebben we minimalisme nagestreefd. We hebben kritisch naar de oefeningen gekeken met de vraag in ons achterhoofd: hoe kunnen we met praktijkopdrachten de theorie kracht bijzetten?”, benadrukt Brouwer. Ongeveer 20 procent bestaat uit theorie en 80 procent uit oefeningen. Daarnaast hebben alle trainers uitgebreide, actuele praktijkervaring. “Omdat onze trainers met hun voeten in de klei staan, kunnen ze de theorie direct naadloos vertalen naar de praktijk”.

Prioriteren als voorbeeld

De opleiding bestaat uit tien modules, verspreid over vijf lesdagen. Elke module start met uitleg van de theorie, om deze daarna direct toe te passen in een oefening. Een voorbeeld van een praktijkoefening is het prioriteren. “Iedere functioneel beheerder prioriteert op zijn eigen manier. De een gebruikt bijvoorbeeld het first-in-first-out-principe, de ander prioriteert op toegevoegde waarde of urgentie”, zegt Brouwer. “In de opleiding leren deelnemers ook te prioriteren op basis van risico’s: de activiteiten waar de hoogste risico’s aan kleven, pak je als eerste op.” Deze methode sluit goed aan op functioneel beheer. Want in dit vak kan een klein foutje grotere gevolgen hebben dan twintig grote, opvallende fouten.”

Meer mens, minder technologie

In de Vakopleiding Functioneel Beheer is – naast de technische kant – ook veel aandacht voor de menselijke vaardigheden van het vak, zoals communicatie, presentatie en acceptatie. Brouwer: “Interpersoonlijke vaardigheden zijn verreweg het belangrijkst voor een functioneel beheerder. Je bent immers ook een adviseur. Bovendien is technische kennis aan te leren, terwijl je soft skills juist ontwikkelt door te doen. Daarom besteden we in de opleiding veel aandacht aan deze interpersoonlijke vaardigheden.”

Leren van andere vakgebieden

Met het handboek en de bijbehorende training wil Brouwer functioneel beheerders inspireren en inzichten aanreiken vanuit andere vakgebieden, bijvoorbeeld marketing, verandermanagement, Lean en projectmanagement. “Zo gaan we in de eerste dag je belanghebbenden in kaart te brengen. Dat is belangrijk, want hoe beter je die belanghebbenden kent, des te gerichter je jouw communicatie en uitleg daarop kunt afstemmen. Dat is de sleutel tot een grotere gebruikersadoptie.” En net als bij Lean leren cursisten in de opleiding hun gedrag aan te passen aan de gebruikerswensen.

“We hopen dat de vakopleiding net zo aanslaat bij de doelgroep als het boek”, zegt Brouwer. “Zeker gezien de behoefte aan een praktijkgericht, overkoepelend naslagwerk en de steeds verdere specialisatie van het vak. Ik denk dat we daar met onze minimalistische, heldere benadering van functioneel beheer perfect op inspelen.”

Schrijf je in

Wil je de cursus volgen? Bekijk de startdata, het programma, de kosten en schrijf je in op de opleidingspagina >>.

Wellicht ook interessant