Binnen de IT is wendbaarheid een must; zo ook voor de testanalisten. Hoe ziet de werkdag van een testanalist eruit en hoe is zijn rol de afgelopen jaren veranderd? Benjamin Timmermans, testexpert bij Improve, doet zijn verhaal.
In 1998 begon ik als testanalist. Affiniteit met IT had ik niet, maar ik kon bij het bedrijf waar mijn zus werkte terecht. Ben je slim en communicatief vaardig? Dan word je testanalist. Ik vond het meteen leuk! Het balletje ging snel rollen; ik kreeg opdracht na opdracht. Zo heb ik mij goed ontwikkeld.
Ik werk sinds 2004 bij Improve, een hoogstaande dienstverlener op het gebied van testen, requirements engineering en agile werken. Wij zijn vooruitstrevend en gaan altijd voor innovatieve oplossingen die de klant optimaal verder helpen. Improve heeft al jaren een fijne samenwerking met Computrain, die onze kwalitatieve, praktijkgerichte trainingen aanbiedt. Ik vervul niet alleen de rol van testanalist, maar ook die van docent en accountmanager. Met mijn praktijkervaring kan ik deelnemers van trainingen goed uitleggen hoe zij hun opgedane kennis kunnen toepassen.
Als testanalist speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling en verbetering van (nieuwe) programma’s. De testanalist checkt of de oplossing doet wat hij moet doen. Bugs worden opgespoord, de kwaliteit wordt geanalyseerd en er wordt een onafhankelijk beeld van de software geschetst. Het resultaat: inzicht in de kwaliteit en de risico’s.
Als testanalist heb je verschillende competenties echt nodig. Zo moet je goed kunnen samenwerken, uiterst kritisch zijn en goed kunnen communiceren. Je bent de bewaker van de kwaliteit. Vroeger legde de testanalist enkel de vinger op de zere plek. Nu is dat wel anders. De testanalist handelt preventief én reactief.
Klanten vinden het niet altijd even leuk als je last minute voordat een systeem live gaat fouten tegenkomt. Soms moet ik toch slecht nieuws brengen en adviseer ik eerst een kwaliteitsslag te maken, voordat we verder gaan. Aan de ene kant maken fouten vinden mijn baan juist leuk; anders zou ik mij niet voldaan voelen na mijn werkdag! Het kan ook de andere kant op gaan, met extreem veel fouten. Daar word ik dan weer minder blij van.
Testen wordt steeds vaker vroeg in de software development lifecycle gedaan, omdat de skills dan al nodig zijn om risico’s vast te stellen en gebruikersgedrag te onderzoeken. Testwerk doe je allang niet meer alleen. Managementlagen zijn verdwenen; het wordt steeds meer een multidisciplinaire team effort, waarbij teams steeds adequater anticiperen op de wensen van de organisatie en de klant. Taken worden gedelegeerd; dat vraagt om bepaalde coaching skills. Ik verwacht dat we binnen twee tot vijf jaar steeds meer testanalisten over de hele keten heen zien. De Agile-testanalisten in de teams zullen hun rol als kwaliteitsbewaker binnen het team, tussen de analist en ontwikkelaar in, blijven vervullen.
Agile is allang geen hype meer; het is er gewoon. Veel IT’ers ontwikkelden zich tot T-shaped professional met zowel een specialisme als de helicopterview waarmee ze het hele project kunnen begrijpen. Nu is er steeds meer vraag naar de Pi(π)-shaped professional met meerdere specialisaties. Natuurlijk kun je niet verwachten dat iedereen meerdere specialismes heeft, maar je kan er wel voor zorgen dat alle benodigde specialismes in je team vertegenwoordigd zijn.
De druk op de wendbaarheid van testanalisten is enorm toegenomen. Zo wordt het traditionele testwerk veelal geautomatiseerd. De testanalist realiseert dit samen met de ontwikkelaar, die weet wat de impact van wijzigingen is voor de eindgebruiker. Deze oplossing vraagt om nieuwe skills van de testanalist. Niet alleen het hebben van inzicht in de risico’s, het kunnen identificeren van de flows, ontwikkelskills maar ook de kennis van de onderliggende techniek is van groot belang om de geautomatiseerde tests succesvol af te ronden.
Als testanalist is het van groot belang dat je bijblijft. Het vak ontwikkelt zich namelijk constant. De functie die je momenteel vervult ziet er binnen vijf tot tien jaar waarschijnlijk totaal anders uit. Door trainingen te volgen zorg jij ervoor dat je up-to-date blijft!
Als je een baan als testanalist ambieert, kun je het beste beginnen met een basis testtraining, zoals ISTQB Foundation. Daarnaast kun je het beste een Agile-training volgen en moet je iets weten van de business. Maar je leert het meeste door het gewoon te doen. Jouw ontwikkelingsproces op de werkvloer bestaat uit voordoen, meedoen, nadoen. Zo kijk je eerst mee, voer je daarna onder begeleiding taken uit en kun je daarna zelfstandig aan de slag.
Wil jij binnen korte tijd aan de slag als testanalist? Dan kan je je vanaf nu ook door ons laten omscholen met een compleet omscholingstraject inclusief baanbegeleiding. Kijk hier voor meer informatie.