Een Agile werkwijze; veel organisaties kiezen ervoor. Zo zijn ze in staat om snel en effectief in te spelen op veranderingen. De nadruk ligt op teamwork en productieve communicatie. Teams leveren op basis van feedback snel en vaak waardevolle producten op. Agile coach Koen Morlog vertelt hoe hij teams en scrum masters meeneemt in de transitie naar de nieuwe, efficiënte werkwijze.
Ik help organisaties in de transitie naar een passende Agile-werkwijze. Vaak zeggen mensen ‘’we werken Agile’’. Maar wat doe je dan? Er zijn veel verschillende methodes om Agile te werken, zoals Scrum en Lean. Ik kijk welke Agile-activiteiten passen bij het bedrijf. Vervolgens help je ze met de transitie. Dat is een behoorlijke klus. Medewerkers zijn namelijk een bepaalde werkwijze gewend. Het is dan nog best lastig om deze na 15 jaar om te gooien. Maar als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Ik maak ze ervan bewust dat de nieuwe werkwijze echt een goede verandering is voor hun rol en werkplezier. Je helpt medewerkers het beste door ze niet te helpen, maar ze een spiegel voor te houden. Zo krijgen ze inzicht en kunnen ze zichzelf helpen.
Dat heb ik wel moeten leren. Ik heb geleerd dat mensen die weerstand bieden de pareltjes van een organisatie zijn. Die zijn erg betrokken, maar stoppen hun energie in de verkeerd dingen. Ik ga met ze in gesprek om het pijnpunt naar boven te halen en te kijken wat we er aan kunnen doen. Vervolgens nemen we kleine maar betekenisvolle stapjes, waardoor ze enthousiast worden.
Mijn ervaring is, dat sommige bedrijven heel eager zijn en meteen met de transitie aan de slag willen. Bij andere bedrijven is het wat lastiger om de transitie in gang te zetten. En bij sommige bedrijven staat het water aan de lippen. Daar is de natuurlijke ‘sense of urgency’ en gaat iedereen in een snel tempo mee.
Een scrum master wordt meestal ergens uit de organisaties geplukt. Vaak missen ze dan wat competenties. Een scrum master is bijvoorbeeld heel anders dan een manager. In een scrumteam bestaat geen hiërarchie en moet een leidinggevende veel meer faciliterend handelen.
De transitie van traditioneel leidinggevende naar Agile leiderschap vraagt veel van een manager. Die moet echt anders in de wedstrijd zitten en ander gedrag vertonen. Dat is cruciaal om de transitie tot een succes te maken! De Agile coach kijkt samen met de leidinggevende naar wat er nodig is om teams in hun kracht te zetten en zo autonoom mogelijk te laten werken.
Al met al zijn er verschillende aandachtspunten waar een Agile coach op kan focussen. Maar met de juiste scrummasters kunnen we samen de schouders eronder zetten en zorgen voor een sustainable verandering. Om de competenties van een scrum master te ontwikkelen, moeten ze wel goed getraind worden. Heb je goede scrummasters in je organisatie die in transitie is? Dan heb je geen agile coach meer nodig.
Voordat je ‘ja’ zegt, oriënteer je op wat er nodig is. Je hebt de 8 petten van de Scrum master, welke rollen moet je allemaal innemen? Van coach tot facilitator. Kun je je in al die rollen vinden? Dan ben je er geknipt voor. Het is belangrijk dat je je soft skills traint, waarmee je mensen in hun kracht kan zetten. Daar moet je veel aandacht aan besteden en een goede Scrum Master-training op loslaten.
Scrum master in spe? Dan zit je met een Computrain-training goed! Bekijk al onze Agile-trainingen. Wil je sparren over een training die bij jou past? Bel dan naar 030 – 2 348 500 of mail naar info@computrain.nl.