AI en Machine Learning worden op veel plekken ingezet: van Google Maps die de snelste route naar je eindbestemming bepaalt tot de chatbot van je verzekeraar die gericht helpt als je autoruit is ingeslagen. Dit zijn verbeteringen die al lang geïntegreerd zijn in ons dagelijkse leven. Waar AI tot op heden minder goed in was, is het opstellen van geschreven tekst op menselijk niveau. En dit is waar GPT-3 om de hoek komt kijken.
GPT-3 is ontwikkeld door de Stichting OpenAI, een bedrijf dat kunstmatige intelligentie-tools onderzoekt en naar een hoger niveau probeert te brengen. GPT, een Generative Pretrained Transformer, is de grootste natural language processing (NLP) transformer tot op heden. De GPT-3 tool beschikt over 175 biljoen parameters; 10 keer zoveel als GPT-2, het vorige model uit 2019.
GPT-3 is eenvoudig gezegd een Machine Learning-model dat getraind is om taal te analyseren en te verwerken. Zo kan het model zelfstandig teksten schrijven op een hoog niveau. Denk hierbij aan (fictieve) nieuwsartikelen en opiniestukken, maar ook aan de rol van een chatbot met gesprekstechnieken op hoog niveau. Uit verschillende voorbeelden blijkt dat GPT-3 zelfs eenvoudige SQL-queries kan schrijven en stukjes gitaarmuziek componeert. Al is er wel ruimte voor verbetering: hier en daar zijn de teksten nog knip-en-plakwerk van goed geschreven alinea’s die in zijn totaliteit geen sterk artikel vormen en die onwaarheden bevatten.
Er zitten nog wel wat haken en ogen aan deze gerobotiseerde hulp. Zo is aangetoond dat GPT-3 ingezet kan worden om op grote schaal nepnieuws te schrijven. Een student heeft het model bijvoorbeeld gebruikt voor het genereren van IT-blogs. Deze blogs hadden een pakkende kop en opening, maar gingen nergens over qua inhoud. Toch belandden ze wel tussen de veelgelezen artikelen op hackernews.com. Frauderen tijdens studies wordt tevens makkelijk gemaakt: studenten kunnen het model gebruiken voor het schrijven van essays en het beantwoorden van huiswerkvragen.
De ontwikkelingen op het gebied van AI en Machine Learning nemen een vlucht en GPT-3 is hier een goed voorbeeld van. Er zijn nog wel veel onbeantwoorde vragen. Wat zijn bijvoorbeeld de echte toepassingsgebieden voor AI binnen organisaties? Wat zijn de risico’s die het gebruik van AI met zich meebrengt? En hoe kun je zelf starten met het ontwikkelen van AI-oplossingen?
Tijdens de training Artificial Intelligence van Computrain hoor je alles over de verschillende facetten van AI. Van zelfrijdende auto’s en spraakherkenning tot de teksten die GPT-3 binnen no-time genereert. Je gaat aan de slag met het bouwen van een AI-model en mag zelf foto’s laten interpreteren door image recognition software. Zo krijg jij een helder beeld van wat je nu en in de toekomst met AI kunt.