APMG accrediteert educatieve instanties en voorziet hen van cursusschema’s en examens. Dat doet APMG wereldwijd voor uiteenlopende certificeringen, van Agile Project Management tot ASL en van Python Data Science tot Change Management. Ook Computrain is door APMG-geaccrediteerd. “Dat betekent dat Computrain aan onze strenge eisen en standaarden voldoet, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijsvaardigheden en lesmateriaal”, zegt Stephan Brendel, Region Manager EMEA bij APMG.
De ontwikkeling van certificeringsschema’s en -examens gebeurt samen met partners. Vaak zijn het de lokale APMG-partners die het eerste initiatief voor een nieuwe certificering nemen. Zij signaleren bijvoorbeeld dat er vraag is naar een specifieke vaktechnische standaard. Stephan Brendel: “Maar wij zijn kritisch bij het introduceren van nieuwe certificeringen. Iemand die een boek geschreven heeft, heeft nog niet voldoende kennis om een certificering op te baseren. Er moet echt een community achter een vak staan, met best practices.”
Met de juiste certificeringen stralen organisaties en hun medewerkers betrouwbaarheid en kunde uit. Een certificering is immers een wereldwijde standaard, bij iedereen bekend en geaccepteerd. Het bewaken van dit globale aspect wordt volgens Stephan Brendel nog wel eens onderschat. “Iedere gecertificeerde wereldwijd moet dezelfde terminologie en aanpak gebruiken. Bovendien moeten ze hun kennis kunnen toepassen, waar ter wereld en in welke branche ze ook werkzaam zijn.” Dat is een uitdaging voor APMG.
De inhoud van certificeringsexamens is wereldwijd uniform, maar het taalgebruik verschilt per land. Ook daarin schuilt een uitdaging voor APMG. Stephan Brendel legt uit: “We willen het taalgebruik in examens voor iedereen begrijpelijk en objectief houden, of je nou in Italië of Canada examen doet. Daarbij houden we, naast de taal, ook rekening met culturele verschillen.”
Steeds vaker worden certificeringen ook digitaal verstrekt. Een e-certificate heeft volgens Stephan Brendel twee belangrijke voordelen ten opzichte van een traditionele, papieren variant. “Een digitaal certificaat is eenvoudig te valideren. Iedereen kan online, op de website van de certificeringsinstantie, checken of een diploma echt is. Daarnaast is een e-certificate minder fraudegevoelig. Een digitaal certificeringsdiploma is eenvoudigweg lastiger na te maken dan een papieren versie.”
Toch hebben veel mensen behoefte aan een tastbaar diploma; kan dat de ontwikkeling van een digitale certificering nog afremmen? “Ik denk het niet. Je kunt jouw e-certificate ook uitprinten en vervolgens aan de muur hangen.”
Benieuwd hoe leerpartners als Microsoft hun certificeringen continu verbeteren? Lees het artikel Microsoft: “Certificeringen helpen organisaties in hun digitale transformatie”