De digitale transformatie: iedereen krijgt ermee te maken. Van online afspraken maken bij zorginstellingen tot moeilijke nieuwe systemen op het werk en virtuele zakelijke meetings. Dit is niet voor iedereen direct appeltje eitje. Veel mensen kunnen niet gelijk met alle digitale veranderingen overweg en lopen keer op keer tegen hun gebrek aan kennis aan.
Digitale skills zijn niet alleen belangrijk om zaken die veelal online worden gedaan uit te voeren, maar ook om de veiligheid te kunnen waarborgen. Nederlandse burgers zijn in te delen in verschillende groepen: van digi-onvaardig tot zeer digivaardig met de capaciteit om veilig online te werken. De overheid heeft onderzoek gedaan naar de digivaardigheid van Nederland. Uit dit onderzoek onder 1.853 Nederlandse burgers bleek dat maar liefst 12% van de respondenten niet over de basisvaardigheden beschikt om online persoonlijke zaken te regelen, deze groep heeft bijvoorbeeld al moeite met het versturen van een e-mail. 19% beschikt wel over de basisvaardigheden, maar kan bijvoorbeeld geen online belastingaangifte invullen of ov-chipkaart aanvragen. 18% kan dit wel, maar alleen met hulp van anderen. Dan is er nog een groep van 21% met digivaardige skills, maar die de vaardigheden mist om veilig digitaal te kunnen werken. Deze groep weet bijvoorbeeld niet hoe de incognito-modus van een internetbrowser werkt en kan geen phising-mails herkennen. Tot slot had 30% van de respontenden deze vaardigheden wel.
Bekijk de volledige onderzoeksresultaten hier
Sommige mensen schamen zich voor hun digi-onvaardigheid en durven niet om hulp te vragen. Maar die schaamte is natuurlijk nergens voor nodig. Jong en oud: veel mensen hebben digitale vernieuwingen niet direct onder de knie. Als jij het gevoel hebt dat je nog niet over voldoende digitale vaardigheden beschikt, dan hoef je je daar dus zeker niet voor te schamen. Uit het bovenstaande onderzoek blijkt namelijk dat 70% van de bevolking niet op een veilige manier online zaken kan regelen. Verdwaal jij snel in het digitale landschap? Dan zijn er verschillende vaardigheden die je verder kunnen helpen. Zo kan je bijvoorbeeld een training volgen om met de Microsoft Office programma's te leren werken, kan je effectief online leren communiceren met behulp van Microsoft Teams en kan je alles leren over samenwerken binnen Office 365. Op die manier weet je zeker dat je mee kunt komen met de digitale ontwikkelingen op de werkvloer.
Hoe zit een computer nou eigenlijk precies in elkaar? En wat houden alle nieuwe IT-termen in? In de training IT voor Niet IT’ers krijg je een kijkje in de keuken van de IT-wereld. Daarna kun je er goed over meepraten.
Bekijk deze training
Excel is het meest gebruikte spreadsheetprogramma van de wereld! Na een Excel-training zijn alle mogelijkheden van het programma voor jou geen abracadabra meer.
Bekijk het Excel trainingsaanbod
Efficiënt kunnen werken op afstand is nog nooit zo belangrijk geweest. Microsoft Teams wordt hier vaak voor gebruikt. Vind je het lastig om met dit programma te werken? Dan kan je tijdens de Microsoft Teams-training van Computrain leren hoe je een vergadering op afstand in goede banen leidt.
Bekijk deze training
Efficiënt documenten delen en online samenwerken? Outlook, SharePoint en Microsoft Teams: tijdens deze training komt het allemaal aan bod. Zo maak je snel kennis met de verschillende componenten van Office 365 en leer je ze direct zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
Bekijk deze training