Tijdens de coronacrisis kwamen bezoekers niet massaal naar evenementen; de evenementen kwamen naar de bezoekers. Veel organisaties gingen over op webinars. Zo ook TU Delft. Grootschalige online evenementen organiseren is een flinke uitdaging. TU Delft had een online overleg met partners en experts uit India over co²-neutrale koffie op de planning staan. Hoe leid je zo’n noodgedwongen online variant in goede banen? Computrain schoot te hulp.
In één ruimte onder het genot van koffie overleg plegen werd ‘m door de coronacrisis helaas niet. Hoe laat je dan 75 deelnemers elkaar treffen om in gesprek te gaan over duurzame koffieteelt? De oplossing: een webinar! 75 deelnemers van over de hele wereld online bij elkaar brengen vroeg om een doordachte aanpak. Dat is waar Computrain aanvulling gaf en ervoor zorgde dat het vier dagen durende webinar feilloos verliep.
Programmamanager Sjon Post en Business Manager Peter Oosterhuis leidden het webinar in goede banen. Van een basistraining ‘Microsoft Teams’ verzorgen voor alle deelnemers tot de presentatie van het programma. Programmamanager Sjon Post: "Van tevoren dachten we ‘dit regelen we wel’, maar er komt veel bij kijken. Alles moet van tevoren goed voorbereid zijn. Van het programma en de benodigde software voor de experts tot de gehele technische verzorging. Tijdens meetings met een paar personen ervaar je al veel ruis; een microfoon die op mute staat, een slechte verbinding of ongewenste achtergrondgeluiden. Een internationaal webinar waarin tientallen experts in discussie gaan is daarom des te lastiger om feilloos te laten verlopen."
In april 2020 vond het internationale webinar plaats; veertig wetenschappers van over de hele wereld gingen met elkaar is discussie over co²-neutrale koffie. De koffieproductie zit in een niet-duurzame en ecologische crisis door milieuschade. Klimaatverandering heeft een grote impact op de koffieoogst en koffieboeren. Hoe houd je de grond co²-neutraal en beter bestendig tegen klimaatveranderingen? Volgens verschillende experts moet er snel iets veranderen. Een interessante discussie die aanschouwd werd door honderd genodigden, via Microsoft Teams.
Het webinar duurde vier dagen en verliep heel goed; van de opening tot alle verschillende discussies. Wij monitorden de techniek en leidden het programma. Als iemand technische problemen had, sprongen wij direct bij. Net als co²-neutrale koffie, was het webinar goed voor het klimaat. Er hoefden namelijk geen honderden vluchten geboekt te worden om bij het evenement aanwezig te zijn. Dat maakt webinars, net als klimaatneutrale koffie, een oplossing voor de toekomst.
Het coronavirus heeft niet alleen een grote impact op de werkvloer en evenementen, maar ook op universiteiten. Hoe realiseer je succesvolle online en hybride lessen en welke lesvorm sluit het beste aan bij verschillende groepen? Tijdens de Digital University Day op 26 november aanstaande, kunnen deelnemers leren van en sparren met verschillende experts. In de derde breakout sessie, van 16.00 tot 16.30, presenteren wij ‘Best practices Online Events’. Tijdens deze sessie bespreken wij hoe het TU Delft Climate Institute Microsoft Teams heeft gebruikt om hun offline congres succesvol te vertalen naar een online discussieplatform.