AgilePM3: de volgende stap in de evolutie

Onze werksituatie verandert continu … en het vak van Agile Project Management verandert mee. Na Agile Project Management 2 is het nu tijd voor de volgende stap in de evolutie; Agile Project Management 3 (AgilePM3). Wat zijn de voornaamste veranderingen ten opzichte van de eerdere versie en wat zijn de redenen daarachter? Richard Campbell van het Agile Business Consortium licht de belangrijkste wijzigingen toe. 
 

“Dertig jaar geleden werden projecten vooral gemanaged met de traditionele waterval-methoden. Maar de opkomst van internet en verregaande digitalisering vereiste een andere aanpak van projectmatig werken. Agile Project Management was het antwoord”, vertelt Campbell. “Gaandeweg werden projecten steeds minder voorspelbaar en meer Volatile, Uncertain, Complex en Ambigue. Met als gevolg de opkomst van Agile PM. Inmiddels zijn we vele jaren en drie versies verder. Na de introductie van Agile PM versie 2 in 2016, vraagt de veranderende situatie weer om de volgende stap in de evolutie. Een stap waarin de nadruk ligt op het veranderen van de mindset, cultuur en het leiderschap. Want pas als je als organisatie op deze gebieden evolueert, kan je echt de stap zetten van Agile werken naar Agile zijn.” 
 

Wijziging 1: focus op leiderschap 

In de nieuwe versie AgilePM3 is de nadruk meer verschoven naar leiderschap. Zo zijn de negen bekende leiderschapsprincipes onderdeel van AgilePM3. Campbell geeft een voorbeeld: “Neem het principe ‘Actions speak louder than words’. Wil je als leidinggevende een gedragsverandering doorvoeren? Dan moet je het goede voorbeeld geven. Laat zien dat je zelf Agile werkt, open staat voor verandering en blijft leren.” Deze vorm van leiderschap hoeft volgens Campbell niet top-down te zijn. “Overal in de organisatie kan je leiderschap laten zien, bijvoorbeeld door een collega te helpen die het moeilijk heeft. Een goede leider moet mensen begrijpen en helpen met hun problemen, of die nou emotioneel, communicatief of educatief van aard zijn.” 
 

Wijziging 2: Scrum als standaard 

In AgilePM3 wordt Scrum de default Agile delivery-aanpak. Voorheen was dat de Dynamic Systems Development Method (DSDM). Van alle Agile methodes wordt Scrum het meest gebruikt, daarom is het logisch om deze methode in de training te gebruiken. Campbell maakt wel een kanttekening: “Scrum is een keuze, geen verplichting. Het is slechts de default delivery-methode en de meeste Agile Project Managers moeten weten hoe Scrum werkt. Dat betekent dat teams prima nog DSDM, Kanban, XP of een andere delivery-aanpak kunnen blijven gebruiken. Een Project Manager die AgilePM3 toepast, moet zich aanpassen aan de taal en aanpak van de betrokken teams.” 
 

Wijziging 3: Resultaatgerichtheid  

Campbell: “Consistente feedback van AgilePM-gebruikers is essentieel. Hiermee kan je meer nadruk leggen op het bedrijfsresultaat dat het project moet opleveren. Er is een tendens om Project Management vanuit een bureaucratisch perspectief te benaderen, gericht op specifieke outputs. Maar in AgilePM3 hebben we de fasering en begeleiding veranderd zodat de focus verschuift naar het doel van de organisatie. Ofwel, de resultaten die de organisatie verwacht. Wendbaarheid is dan belangrijk. In deze context betekent dat dat het gedane werk wordt aangepast. Met als doel de waarde die wordt geleverd en die bijdraagt aan het gewenste resultaat, te maximaliseren.” 

Wijziging 4: Shared Learning 

“We leren nu niet meer hetzelfde als vroeger. Er staat niet constant een leraar voor de klas die vertelt, met leerlingen in de schoolbanken die luisteren en na afloop een examen doen en diploma behalen”, zegt Campbell. “Leren zou interactief moeten zijn. Zo kijken we er nu tegenaan. Daarom stimuleert AgilePM3 Shared Learning. Hierbij leren leerlingen van de docent, maar vooral ook van elkaar. Dat doen ze door samen opdrachten uit te voeren, te overleggen en te reflecteren op de lesstof.” 

Wijziging 5: Practitioner puur praktijk 

AgilePM3 bestaat nog steeds uit de Foundation- en de Practitioner-onderdelen. Maar voor Practitioner-studenten bevat de lesstof geen nieuwe theorie meer. Je leert als Practitioner alleen de in de Foundation-cursus opgedane kennis toe te passen. Campbell: “Daarvoor gebruiken we veel praktische opdrachten en business cases. De meest aansprekende daarvan is een realistische simulatie waarin jouw team aan de slag gaat om het fictieve Ecolodge Panthera Resort te vernieuwen. Uiteraard gebruik je daarbij AgilePM3.” 

De bovenstaande vijf aspecten zijn zeker niet de enige veranderingen in AgilePM3. Het zijn echter wel vijf karakteristieke wijzigingen. Ze staan symbool voor het doel van AgilePM3: organisaties stimuleren om de evolutie naar een Agile organisatie te voltooien. Om ze te helpen de juiste mindset, cultuur en leiderschapsprincipes in te slijpen. En zo uit te groeien tot een organisatie die niet alleen Agile werkt, maar ook echt Agile is. 
 

Wil jij je nog verder verdiepen in Project Management? Bekijk deze opleidingen:
 
Agile Project Management Foundation Agile Project Management Practitioner

 

Wellicht ook interessant